Sociale bezigheden

Scholen

De leden van de vereniging zijn eveneens voortdurend begaan met het dagelijks leven en de noden van de armste families. Op verantwoorde wijze wordt er kleding verzameld enkel voor baby’s en schoolkinderen. Een groep dames naaien kleedjes voor meisjes van 3 tot 7 jaar.

Tijdens ons verblijf wordt deze kleding uitgedeeld in samenspraak met de lokale leerkrachten van een kleuterschool. Gesponsord door financiële pleegouders wordt eveneens rijst aangekocht om aan de gezinnen van de pleegkinderen te geven; zo werden er 60 zakken van 50kg uitgedeeld tijdens ons laatste verblijf in februari 2017.

Met als thema “Iets doen voor Gambiaanse Kinderen” en tijdens een driekoningen-uitstap naar de wekelijkse markt van Mortsel hadden de 5-jarigen van de Mortselse kleuterschool De Perepit een bedrag van 154 € bij elkaar gezongen. Met dit bedrag werd bij een lokale kruidenier 100kg uien, 4 grote dozen tomatenpuree, 27 pakjes liebigblokjes en 75 liter olie gekocht. Deze etenswaren werden eind januari 216 overhandigd aan de dames kokkinnen voor de keukens van de Jambanjelly kleuterschool waar iedere kleuter een bordje witte rijst met tomatensaus voorgeschoteld krijgt als middageten. De moeders-kokkinnen koken elke schooldag op vrijwillige basis.

Weeshuis

Tijdens elk verblijf wordt het weeshuis bezocht en worden er kleding- en voedingspakketten  afgegeven.  Een stoel voor gehandicapte, geschonken door de firma ALBATROS, specialist in orthopedietechniek te Bonheiden, werd in juli 2017 overhandigd in een weeshuis te Banjul voor een     13-jarige jongen met een waterhoofd.

Sukata Health Center

Opgestart door de plaatselijke gemeenschap in Sukuta, Kombo North Western Region, werd dit dispensarium enkele jaren geleden overgedragen aan het Ministry of Health and Social Welfare. NGO’s, waaronder de vzw Steen hebben de laatste jaren belangrijke verbeteringswerken uitgevoerd aan de materniteit. Het dak en de elektrische installatie werd vernieuwd en de aanleg van een nieuwe waterput gesponsord. De uitrusting van de materniteit is echter zeer gebrekkig: essentiële toestellen werken niet of ontbreken, de onderzoeks- en bevallingsruimten zijn slecht (lees niet) uitgerust en onvoldoende in aantal. Tijdens elk verblijf wordt het Health Center bezocht en worden er medicamenten, kleine medische toestellen en kinderkleding afgegeven.