ANSU JAMMEH kleuter school in Sukuta

In Gambia wordt kleuteronderwijs niet gesubsidieerd door de regering waardoor kleuterscholen volledig moeten rekenen op steun van liefdadigheidsorganisaties.

De vzw Plan For Gambia heeft in 2017 een verlaten schooltje met 3 klasjes, een kantoor, 3 toiletten en een omheinde speelplaats overgenomen. Het huurcontract van 600€/jaar en 50% van de lonen van de 3 kleuterleidsters en de directrice wordt door ons gedragen.

Sinds begin 2019 krijgen de 80 kleuters ook een ontbijt. De vzw zet zich verder in om de infrastructuur te verbeteren en te zorgen dat de leerkrachten over voldoende schoolgerief beschikken.

Project wasbaar maandverband

Veel meisjes gaan niet naar school als ze ongesteld zijn. Wegwerp maandverband is wel te koop, maar relatief duur voor de meeste meisjes en dames.

In 2018 starte de vzw met het ontwerpen en maken van een wasbaar maandverband. De introductie in 2018 was een groot succes.

Ons doel is nu om een skill center op te richten en uit te rusten om die wasbare maandverbanden lokaal te produceren.

Diverse sociale activiteiten

Gedoneerde kinderkledij, medisch materiaal en schoolgerief wordt regelmatig naar Gambia gezonden. Tijdens elk verblijf van vzw leden worden deze goederen uitgedeeld in het Sukta Health Center, een weeshuis en aan diverse zeer arme families.

Een groot deel van onze bagage bestaat ook steeds uit kleedjes en shortjes gemaakt door ijverige naaisters, het uitdelen hiervan is steeds een feest!

Met in België verzamelde fondsen worden 10-tallen arme families getrakteerd met lokaal aangekochte rijstzakken van 50kg.